Lise Öğrencilerinin Duygusal Zekâ ve Akademik Başarılarının Bazı Demografik Değişkenler Açısından İncelenmesi
Main Article Content
Özet
Duygusal zekâ ile akademik başarı arasındaki ilişkiyi inceleyen bu makale, günümüz eğitim sisteminde önemli bir konu olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu bağlamda çalışmanın temel amacı duygusal zekâ ile akademik başarı arasındaki ilişkiyi belirlemek ve duygusal zekânın demografik özelliklere göre nasıl değişebileceğini anlamaktır. Araştırmanın evrenini Avcılar Gümüşpala Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ile Avcılar Süleyman Nazif Anadolu Lisesi'nde öğrenim gören 10. 11. ve 12. sınıf öğrencileri oluştururken, duygusal zekâ düzeyi Bar-On'un Duygusal Zekâ Ölçeği kullanılarak ölçülmüştür. Verilerin analizinde Ki-Kare ve Kruskal-Wallis testleri kullanılmıştır. Yapılan Kruskal-Wallis Testi sonuçlarında duygusal zekâ ölçeği toplam puan ile demografik değişkenler arasında anlamlı bir ilişki bulunmamıştır. Test sonucunda anlamlı ilişkiler yaş ile kişisel beceriler ve stres yönetimi, sınıf düzeyi ile kişisel beceriler, babanın eğitim düzeyi ile uyumluluk ve ailenin gelir düzeyi ile kişisel beceriler alt boyutu arasında anlamlı ilişki olduğu bulgusu elde edilmiştir.
Son yıllarda yapılan araştırmalar, duygusal zekanın akademik başarıyla yakından ilişkili olduğunu göstermektedir. Bu bağlamda yapılan pek çok çalışmada duygusal zeka, bireylerin öğrenme motivasyonlarını artırdığı, stresle daha kolay başa çıkabildiği ve sosyal ilişkilerini iyileştirdiği ve buna bağlı olarak akademik başarıya olumlu katkıda bulunduğu ortaya konulmuştur. Bunun aksini ortaya koyan çalışmalarda mevcuttur. Bu çalışmalarda ise duygusal zekanın akademik başarıya tek başına olumlu yönde katkı sağlamadığını duygusal zekanın yanında farklı değişkenlere de ihtiyaç olduğuna işaret edilmektedir.
Duygusal zeka ile akademik başarı arasındaki ilişkiyi inceleyen bu makale, günümüz eğitim sisteminde önemli bir konu olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu bağlamda çalışmanın temel amacı duygusal zeka ile akademik başarı arasındaki ilişkiyi belirlemek ve duygusal zekanın demografik özelliklere göre nasıl değişebileceğini anlamaktır. Araştırmanın evrenini Avcılar Gümüşpala Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ile Avcılar Süleyman Nazif Anadolu Lisesi'nde öğrenim gören 10. 11. ve 12. sınıf öğrencileri oluştururken, duygusal zeka düzeyi Bar-On'un Duygusal Zeka Ölçeği kullanılarak ölçülmüştür. Akademik başarı ise öğrencilerin ağırlıklı genel not ortalaması üzerinden değerlendirilmiştir. Verilerin analizinde Ki-Kare ve Kruskal-Wallis testleri kullanılmıştır.
Article Details

Bu çalışma Creative Commons Attribution 4.0 International License ile lisanslanmıştır.
- Ulusal Eğitim Dergisinde yayınlanan tüm içerik ve makaleler "Creative Commons Alıntı 4.0 Uluslararası Lisansı" ile lisanslanmıştır.